VRF, VRV berendezések

VRF, VRV berendezések ugyanazon az elven működnek, mint az egyszerű split hűtő-fűtő klímaberendezések. A különbség annyi, hogy egy kültéri egység kerül elhelyezésre. Ebből a hűtőközeget szállító csővezeték nem célirányosan a beltéri egységhez vezet, hanem úgynevezett gerincvezeték rendszerben látja el, a teljesítményének megfelelő számú beltéri berendezést.
Ezek a VRF, VRV berendezések hasonló módon egy régi fűtési rendszerhez, egy „felszálló” nagynyomású és egy „leszálló” kis nyomású gerinc van. Tehát egy csőpár, melyre rövid leágazásokkal vannak szerelve a beltéri egységek, a nyomvonal mentén szabadon választható helyekre.
Ez a megoldás akkor előnyös, ha sok helyiségbe szeretnénk klimatizálást telepíteni. Például irodákba, közületi egységekbe, nagyobb üzletekbe, vagy akár egy nagyobb méretű, sok szobájú házba.
Előnye, hogy csak egy kültéri egységet igényel, szabadon bővíthető, variálható a teljesítménye határáig beltéri egységekkel, és jóval kevesebb cső és elektromos vezeték telepítését igényel.
Alkalmas hűtési és fűtési feladatok ellátására is.

Összesen 1 találat