Milyen zajos egy klíma?

Milyen zajos egy klíma? Klíma zajszintek

Nagyon fontos előre tisztázni, hogy milyen helységbe kerül majd a klíma berendezés?

Egyáltalán mennyire zajos egy légkondícionáló?

A hang ugyan egy nagyon könnyen mérhető fizikai jelenség, de hogy kit milyen zaj és mekkora zajszint irritál, azt szinte lehetetlen tudományosan mérni. Egy klíma érzékelhető zaját alapvetően befolyásolja a környezet, és az elhelyezkedés.

Zajosság szempontjából fontos tisztázni, kérdés a helység milyen szerepet tölt be az mindennapjainkban. Ez lehet iroda vagy lakás, azon belül hálószoba vagy nappali, de akár egyéb más helység is.

A klíma berendezések alkalmazkodtak e a vevői igényekhez.

Klíma berendezéseknél beszélhetünk kültéri és beltéri egységekről. A beltéri egységeknél szinte kizárólag a levegő áramlásának zaját halljuk. Egyes berendezések leírásában akár 25 dB körüli zaj adatot is megadnak. Ezen adatok gyártónként különböznek, lehetnek.

Split klímák esetében a zajnak két forrásáról is beszélnünk kell az egyik a kültéri egység zaja. Ezt rendeletek szabályozzák, maximum 55 dB lehet, a megadott hangnyomásszintek labor körülmények között lettek mérve, így a valóságban eltérő értékeket is mérhetünk megfelelő eszközzel, de ezt az értéket a klíma berendezés zajszintje nem lépheti túl.

Ha van olyan adat, amivel sokat játszanak a gyártók, akkor ez az! Főleg azért, mert nagyon nehezen ellenőrizhető, de a törekednek arra, hogy a zavaró zajszintet egyáltalán ne érje el a készülék használat közben, illetve az új technológiákat alkalmazva csendesebb, energiatakarékosabb, designosabb termékek kerüljenek a piacra

Mi tehát a megoldás?

Érdemes tájékozódni az egyes berendezések zajszintjeiről, de a gyártókat szorító, szigorú szabályozásoknak köszönhetően már nem is találunk nagyon hangos-zajos berendezéseket a piacon az ablakklímák és a mobilklímák kivételével. Ezen zajosabb klímák használata más, mint a split vagy az inverteres klímáké.

A klímaválasztásnál a termék zajszintje csak az egyik szempont. A készülékek teljes paraméterét kérjük, nézze át mielőtt választ!

Amennyiben szokatlan hangot hall használatakor érdemes ellenőriztetni a készülékét. Klímajavítás menüpont alatt megtudhatja, hogyan tudunk segíteni Önnek! 

Kérdése van? Vegye fel velünk a kapcsolatot!