Mi az a légionárius betegség? Mi köze a klímához? Válaszok a cikkben!

Biztos Ön is sokszor hallotta már a légionárius betegség egészségre gyakorolt káros hatásairól. Ezt sokszor a klímía berendezésekkel kötik össze.  Itt az ideje tisztázni, hogy mi is ez a betegség és milyen kapcsolatban áll a klíma berendezésekkel és hogyan lehet ezt megelőzni! Vajon elég e egy klíma tisztítás ahhoz hogy megelőzzük?

Mi is ez a betegség?

A legionárius betegség a Legionella baktériumtörzshöz tartozó kórokozók által terjedő fertőző betegség.
Az esetek jelentős részében a megbetegedést a Legionella pneumophila baktérium okozza. Ez egy mindenütt jelen lévő vízi organizmus, mely 25 °C és 45 °C közötti hőmérsékleten tud növekedni. Ez egy nagyon széles körben előforduló baktérium, veszélyt azonban csak abban az esetben tud jelenteni, ha a baktériumot tartalmazó vizet apró cseppek formájában belélegezzük.
Ha a baktériumok a tüdőbe jutnak, akkor az influenzaszerű tüneteket követően az ember ellenálló képességétől függően súlyos tüdőgyulladást, emésztőrendszeri és idegrendszeri megbetegedést, legvégső esetben akár halált is okozhat.

Miért érdemes tudnunk róla, ha klímaberendezéssel rendelkezünk az otthonunkban?

A levegőben lévő különböző szennyeződések (por, atkák, penészgomba spórák stb.) nemcsak a szűrőkön, hanem a belső felületeken, a hőcserélő felületén, a cseppvíz tálcában is lerakódhatnak.

A készülék belsejében felgyülemlő szennyeződés az ottani párás, nedves környezetben különböző mikroorganizmusok, penészgombák, baktériumok megtelepedéséhez, elszaporodásához vezethet.
Ezek a baktériumok és melléktermékeik, a gombák spórái a készülék működése közben bekerülnek a légáramba és ezáltal a szoba levegőjébe is.

Kellemetlen szagot árasztanak, allergiás tüneteket, nyálkahártya-irritációt, köhögést okozhatnak, szélsőséges esetben komolyabb légzőszervi megbetegedéshez is vezethetnek, mint például a legionella.

Mit kell tennünk? Mi a megoldás?

A megoldás arra, hogy ezt a fertőzést elkerüljük, az hogy legalább évente tisztítsuk a légkondícionáló készülékünket! A rendszeres éves ellenőrzés tökéletes alkalom arra, hogy ezt a műveletet elvégezzük. Tehát praktikus összevonni a klíma tisztást és a műszaki karbantartást! A készülék tisztítása nem csak abból áll, hogy a porszűrőjét át kell mosni. A kültéri és beltéri egység is tisztításra szorul minden egyes alkalommal. A beltéri egységnél a burkolat alatt a berendezés belső részeit is ki kell tisztítani, hogy az esetlegesen meglapuló penész spórák is elpusztuljanak.

A kültéri egységnél a hőcserélő lamellákat is ki kell tisztítani, hogy a beszívott por, kosz és szennyeződések ne akadályozzák a készülék működését. Ez a folyamat azért is fontos, hogy a hűtési teljesítmény ne csökkenjen, azáltal hogy a lamellákra nagy mennyiségű szennyeződés rakódik le.

Ennek megelőzése érdekében rendszeresen gondoskodjon klímaberendezése tisztításáról! Kérjen klíma karbantartás vagy klíma tisztítást!