Klíma tisztítása

klima javitas

A klímaberendezés használata során legelőszőr a berendezés szűrői koszolódnak el, így a klíma tisztítása szükségszerű. A bepiszkolódott, eltömődött szűrő jelentősen csökkentheti a készülék teljesítményét és energiahatékonyságát. Fontos tehát ezek rendszeres klíma tisztítása, melyet ön is elvégezhet. Tehát otthon a koszos szűrő tisztítása megoldható. Szakembereink ha klíma tisztítást végeznek speciális fertőtlenítő folyadékkal végzik a szűrő tisztítását, és Önnek nem kell érintkeznie a koszos, szennyezett szűrővel.

Ez, használattól függően, 2-3 hetente javasolt ha házilag végezzük.

Hosszabb idejű használat során azonban, mivel a készülék ventilátora nagy mennyiségű levegőt áramoltat át a berendezésen, a levegőben lévő különböző szennyeződések (por, atkák, penészgomba spórák stb.) nemcsak a szűrőkön, hanem a belső felületeken, a hőcserélő felületén vagy a cseppvíz tálcában is lerakódhatnak. Célszerű ezért a cseppvíztálcát is rendszeresen, tisztításkor kiüríteni tisztára mosni.

Ezek a lerakódások, szennyeződések egyrészt akadályozzák készülékünket az optimális működésben – romlik a hőcsere, csökken a teljesítmény, csökken a hatékonyság, nő a mechanikai alkatrészek igénybevétele.

Ez a berendezés élettartamának csökkenéséhez, idő előtti tönkremeneteléhez vezethet. Ezek a meghibásodások komolyabb összegű karbantartási költséggel járnak vagy akár teljes készülékcserét is indokolttá tehetnek.

Az optimálistól eltérő működés miatt növekszik a berendezés áramfogyasztása, azaz emelkedik a villanyszámla összege! 

A készülék belsejében felgyülemlő szennyeződés az ottani párás, nedves környezetben különböző mikroorganizmusok, penészgombák, baktériumok megtelepedéséhez, elszaporodásához vezethet.

Ezek a baktériumok és melléktermékeik, a gombák spórái a készülék működése közben bekerülnek a légáramba és ezáltal a szoba levegőjébe, majd az emberi szervezetbe is. Hiszen tudjuk a penész gomba spórája annyira apró hogy belégzéskor könnyen a tüdőbe is juthat.

Ugyanakkor kellemetlen szagot árasztanak, allergiás tüneteket, nyálkahártya-irritációt, köhögést okozhatnak, szélsőséges esetben komolyabb légzőszervi megbetegedéshez is vezethetnek – legionella fertőzés, tüdőgyulladás, vagy ezeknél is komolyabb, végzetes következményekkel is járhatnak problémák.

Ezek a nemkívánatos következmények mind elkerülhetőek rendszeres tisztítással és szakemberek által végzett karbantartással.

Nemcsak érdemes tehát rendszeresen ellenőriztetni berendezését a szakemberrel, hanem szükséges is!

 

A rendszeres karbantartás a készülék garanciájának feltétele is, amelyről Garancia menüpontunkban tájékozódhat!