H tarifa és GEO tarifa – Hasznos infók választáshoz

Lakás ház felújításakor legtöbbször felmerül a fűtéskorszerűsítés kérdése. Megújuló energiát használva fűthetünk hűthetünk és melegvizet is állíthatunk elő klímával, hőszivattyús megoldással is akár. Amelyekhez kapcsolódóan kedvezményes áramhasználati díjszabás azaz tarifa vehető igénybe.

A tarifákat különböző csoportok szerint osztják fel így megkülönböztetünk:

  • A1 tarifa

  • A2 tarifa

  • B alap tarifa

  • B GEO tarifa

  • H tarifa 

                                                                                                              Fisher FSAI-CP-240BE3 / FSOAI-CP-240BE3 Oldalfali Split Klíma

Geo tarifa geo tarifa

Az áramszolgáltató az év egészében közel 50%-os vételáron szolgáltat villamos energiát hőszivattyúval történő fűtéshez. Az év minden napján rendelkezésre áll, de minden nap reggel 6 és nyolc óra között, illetve du. 16 és 18 óra között üzemszünet van a geo tarifás mérő kimeneti pontján, ezért ebben a két idő intervallumban a berendezés nem működik. Kizárólag levegő-víz vagy víz-víz rendszerű hőszivattyú üzemeltetéséhez lehet igénybe venni, egyéb felhasználása tilos.

„H” tarifa

Olyan két tarifás mérés mely bármilyen hőszivattyús berendezéshez igényelhető. Itt már megfelel a levegő-levegő rendszerű berendezés is (pl. klíma is!). Nincs benne napi üzemszünet, ezzel szemben október 15 és április 15 között a fűtési szezonban közel 50%-on van rajta villamos energia, ezen kívül pedig minden esetben a normál nappali tarifát számolja. Üzemviteli szempontból ez a jobb a kettő közül!

Összegezés képen

Mindkét esetben szükséges COP igazolás, melyben vagy a gyártó vagy a magyarországi importőr lenyilatkozza a berendezés hatásfokára vonatkozó paramétereket, a gyártó által kiállított CE tanúsítvány és a hőszivattyút telepítő cég kivitelezői nyilatkozata „F-gáz” azonosító megadásával. A villamos fogyasztásmérő helyet a geo- vagy H-tarifás mérés fogadására műszakilag alkalmas állapotba kell hozatni az áramszolgáltató ajánlott (!) szerelői rendszerében regisztrált szerelővel, mint amilyenek mi is vagyunk (Meglévő mérőhely esetében: „ASZR számmal rendelkező regisztrált villanyszerelő, új mérés esetében elegendő egy „VET” számmal rendelkező regisztrált villanyszerelő is.)

ELMŰ információs oldalon itt talál infókat.

Ingyenes helyszíni felmérés biztosítunk előre egyeztetett időpontban!

Ajánlatkérés: +36 20 233 8393

Kérdés esetén szívesen állunk rendelkezésre! Keresse ügyfélszolgálatunk vagy írjon nekünk mailt!