COVID-19 és a légkondicionáló karbantartás

Erőt próbáló időket élünk át. Ilyen helyzetet még nem tapasztaltunk életünk során. A legfontosabb dolog amit a megelőzés végett tehetünk a higiéniára fordított hangsúly.

A mindennapokban többször használt eszközök fertőtlenítése, az alapos kézmosás elengedhetetlen. Fontos hogy az otthonunkban található közös helyiségek szellőzése rendszeres legyen. A jó idő (avagy a rossz idő) beköszöntével a szellőztetés légkondicionáló készülékkel is lehetséges. Kellő hőmérsékletre állítva kényelmes és praktikus megoldás lehet, amennyiben nem tudunk ablakot nyitni. Azonban bizonyított tény hogy egy elhanyagolt beltéri egység különböző gombák és baktériumok melegágya lehet így a légionárius betegség kialakulásáért is felelőssé teszik. Ez a betegség az influenzára, vagy korona vírusra megtévesztésig hasonló tüneteket is produkálhat.

A készülékeket 2 csoportra osztjuk:

Az álmennyezetbe épített légcsatonázható készülékek, amik a levegőt keringgetik az általuk összekötött rendszereken át.
Illetve az összes többi berendezés képez egy csoportot ahol a működési elv egyszerű, ahonnan szívja a levegőt oda is fújja azt így például a split készülékek. Pont ezért vannak bizonyos készülékek melyeket speciális szűrőkkel látnak el azért, hogy biztosítsák a higiéniát például egy műtőben. Egyedi igények figyelembevételével kerülnek ezek a készülékek kiválasztásra és telepítésre. Még ezekben a helységekben sem lehetséges az, hogy klíma készülékkel 100% ig baktérium mentesen fertőtlenítsük a légteret.

Mi a helyzet akkor ha a például korona vírussal szennyeződhetett a levegő?

A klímaberendezés a helyiség levegőjét – annak minden egyes elemével, azaz a porszemekkel baktériumokkal vírusokkal – keringeti, hűti vagy fűti azt. Amennyiben vélelmezzük, hogy korona vírussal szennyeződhetett a levegő ne várjuk azt hogy a klíma berendezésünk majd fertőtleníti azt! Tény hogy a jelen lévő korona vírusok számát nem növeli egy ilyen gép használata, de meg sem szünteti! Fontos a szellőztetés ilyen esetben és amennyiben légcsatornázható készülékünk van az összes érintett helyiségben szellőztessünk és kövessük a vírus esetében megadott protokollt.

Elsődleges eljárás a készülék tisztán tartása és az évenkénti karbantartás!

Szakembereink erre speciális gomba és vírusölő szereket használnak. Amely szerek megakadályozzák a készülékben lerakódott vírusok levegőbe való juttatását. Ezek akár a csepptálcán is vígan tanyáznak. De ne feledkezzünk meg a kültéri egység karbantartásáról se! A rendszeres ellenőrzés az esetlegesen előforduló műszaki hibák kiszűréséhez is vezethet, elkerülve a költséges hirtelen javítást!

Bővebb információért vagy klíma karbantartás végett vegye fel velünk a kapcsolatot!

A klíma tisztításról itt tájékozódhat.